mSchools Awards 2025

Detectem insults amb la IA? Promovem la comunicació no violenta

Autor: Olga Armengol Pastallé

Contacte: olga.armengol@stnicolau.com

Nom escola: Olga Armengol

Codi Centre: 08024169

Adreça de l'escola: Jardí, 72-80 - Sabadell

Pàgina web: https://santnicolau.com/

Share
Eix Principal
Benestar emocional i social
Recurs Digital Principal
Intel·ligència artificial
Eix secundari
Llengua, cultura i diversitat
Curs i etapa educativa
6è de Primària
Recurs Digital secundari
Scratch
Número de sessions
20
Àrea / matèria / àmbit
Educació en valors cívics, llengua catalana, medi natural i social
Número d’alumnat
54
Metodologies
Aprenentatge basat en problemes (ABP) Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu

Breu descripció

Parlem amb prou respecte cap als altres? Som conscients del valor de la paraula i el significat de tot allò que diem? A l’escola, a les classes detectem que hi ha manques de respecte i això provoca situacions de conflicte. El mateix passa al món, a les xarxes i volem donar valor i importància a com ens comuniquem. Per això hem recopilat insults racistes, masclistes i homòfobs mitjançant activitats i observació i hem entrenat un model amb LearningML o ML4K (depèn del curs) i utilitzant aquestes dades, i vinculant-les a Scratch 3.0 hem creat una màquina que detecta i classifica els insults. Hem provat el prototip amb companys per tal de millorar-lo i volem integrar-la a la comissió "Tolerància Zero". El producte respon a l’eix d’Equitat i Inclusió, ja que vol combatre la discriminació promovent consciència sobre llenguatge respectuós. S'alinea amb objectius com la igualtat de gènere, la inclusió LGTBIQ+ i la reducció de desigualtats. Uneix tecnologia digital amb valors socials.

Singularitat i innovació

Aquesta proposta destaca perquè integra IA amb educació en valors, transformant la tecnologia en una eina per combatre problemes reals com el racisme, masclisme i homofòbia. L’alumnat no només aprèn a programar sinó a aplicar-ho per millorar la convivència escolar, desenvolupant ciutadania digital crítica. El producte final (una màquina detecta d’insults amb Scratch) és tangible i útil, creat amb dades reals recollides per l'alumnat, fet que augmenta la motivació i la consciència sobre el llenguatge quotidià. L’enfocament multidisciplinari uneix competències digitals, socials i lingüístiques, mentre que la vinculació amb la comissió "Tolerància Zero" assegura un impacte més enllà de l’aula. A més, es qüestionen els biaixos de la IA, ensenyant que la tecnologia requereix ètica i responsabilitat. El projecte no només innova per l'ús d'eines digitals sinó perquè pretén educar en pensament crític modelant actituds empàtiques envers la diversitat.

Més detalls

Impacte de la solución propasada

El projecte ha generat canvis observables en l’ambient escolar com: Mirada més tolerant: Observem que en els cursos en els quals s’ha dut a terme el projecte entenen i accepten millor la diversitat. Espais més inclusius a l’escola: El debat sobre el pati coeducatiu (activitat vinculada a l’ODS 5) va impulsar la creació de zones mixtes per a jocs no estereotipats. Noves polítiques escolars: El centre, a través de la comissió “Tolerància Zero” ha integrat la màquina com a recurs per servir d’exemple. S’han procurat establir tallers periòdics de comunicació no violenta. Impacte en l’alumnat Hi ha hagut un aprenentatge profund en: Competències digitals avançades: Han après a programar amb Scratch, entrenar models d’IA amb LearningML o ML4K . Consciència social crítica: Entenen com el llenguatge pot perpetuar desigualtats. Habilitats socioemocionals: Milloren la gestió de conflictes (gràcies als role-plays).

Breu descripció de la proposta educativa

Aquesta proposta integra tecnologia i valors per combatre amb els insults discrimatoris a l’escola. Amb metodologies actives (design thinking i ABP), l’alumnat dissenya una màquina d’IA amb Scratch i LearningML o ML4K que classifica insults racistes, masclistes i homòfobs. S’utilitzen eines digitals (Google Classroom, diari d’aprenentatge) i agrupaments flexibles (individual, grups, gran grup) per adaptar-se als ritmes d’aprenentatge. Cada grup escull de quina manera vol representar la màquina. Combina programació, educació emocional i ciutadania crítica. Ens basem en dades reals: Insults recollits pels alumnes per entrenar el model d’IA. Es fa reflexió sobre biaixos tecnològics qüestionant com la IA pot perpetuar desigualtats. Millora la convivència amb zones de joc inclusives i tallers de comunicació no violenta. La comissió «Tolerància Zero» utilitza la màquina com a eina de prevenció i conscienciació i les famílies col·laboren en la recollida de dades.

Altres observacions

Aquest projecte s'ha dut a terme al centre en dues ocasions i aquest curs, serà la tercera vegada. La primera vegada va ser durant el curs 20-21 i la segona el curs passat. D'un curs a l'altre hi ha modificacions a fi i efecte de millorar però ha resultat ser un projecte que impacta molt positivament en l'alumnat. És per això que trobareu l'ús de dues eines de Machine Learning (LearningML i ML4K).